Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 2012, ίσως η καλύτερη






Παρακολούθησα και εγώ, όπως και πάνω από 4,5 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποια είναι η γνώμη μου, o Danny Boyle έκανε άψογα την δουλειά του και η τελετή ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, καλύτερη και από του 2004.
Το τι διάβασα και άκουσα βέβαια δεν περιγράφεται, κιτς, Βρετανική αηδία, μπερδεμένο κτλ. Ας πούμε για το Βρετανικό Ε.Σ.Υ. σχολιάστηκε αρκετά, τι μας δείχνουν τα νοσοκομεία τους βάρβαροι, πίθηκοι. Το Ε.Σ.Υ της Βρετανίας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και νιώθουν περήφανοι για αυτό (από ότι άκουσα δεν υπάρχουν πλαφόν 1500 ευρώ για κάθε ασθενή). Μακάρι και το δικό μας Ε.Σ.Υ. να μας έκανε να νιώθουμε τόσο περήφανους. Η χορωδία των κωφαλάλων παιδιών ήταν υπέροχη. Κατά την διάρκεια των χορευτικών είδα και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια να συμμετέχουν σε αυτά. Βέβαια ζούνε σε μία χώρα όπου άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούνε να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης τους επειδή υπάρχουν οι υποδομές.
Είχαν πρωταγωνιστές τον 007 και τον Mr Bean χαχαχα, οι απολίτιστοι. Δεν ακολούθησαν την ασφαλή οδό να κάνουν αναφορές στον Νεύτωνα, τον Σαίξπηρ ή σε φανταστικούς ήρωες όπως ο Αρθούρος και ο Ρομπέν των Δασών αλλά προτίμησαν σύγχρονα πρόσωπα αναγνωρίσιμα από το σύνολο του πλανήτη. Επίσης παρουσίασαν έναν από τους σημαντικότερους πιονιέρους της τεχνολογίας, τον εφευρέτη του Ίντερνετ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Rowan Atkinson είναι, εκτος από Mr Bean είναι δημιουργός και ενσαρκωτής ενός από τους ωραιότερους κωμικούς χαρακτήρες, της Μαύρης Οχιάς. Για όσους αρχίσουν να κράζουν τα status update, τα post, και τα photo upload εχω να πω ότι ήταν μέσα στο πνεύμα της εποχής (η μισή ελληνική αποστολή μπήκαν στο στάδιο με smartphones στο χέρι). Για να μην παρεξηγηθώ θαυμάζω τον Περικλή, τον Σοφοκλή και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό αλλά τι έχουμε να παρουσιάσουμε σήμερα? Είμαστε προσκολλημένοι σε περασμένα μεγαλεία. Να πω την αλήθεια τους ζήλεψα για όλα αυτά τα σύγχρονα επιτεύγματα που έχουν να επιδείξουν. Ας λένε ότι προβάλανε υπερβολικά την Αγγλία, καλά κάνανε ήταν μια μοναδική ευκαιρία να το κάνουν.

Υ.Γ. 1 Ο Danny Boyle έπαιξε Prodigy και Sex Pistols στην Ολυμπιάδα, απλά ένας μικρός θεούλης.
Υ.Γ. 2 Η πιο καλοντυμένη αποστολή ήταν για μία ακόμα φορά η Ιταλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου